25 września 2022
Lokale gastronomiczne – w co pakują jedzenie na wynos?

Lokale gastronomiczne – w co pakują jedzenie na wynos?

Jedzenie na wynos to bardzo dobre rozwiązanie, z którego raz na jakiś czas korzystają niemal wszyscy. Dzięki rozwojowi komunikacji i usług teleinformatycznych, mamy opcję zamawiania posiłków z naszych ulubionych restauracji. Już po kilkunastu minutach zamówiony posiłek przyjeżdża pod wskazany przez nas adres.

Aby jedzenie, które zamawiamy mogło być świeże i ciepłe restauratorzy pakują je do opakowań. Następnie opakowania są przechowywane w specjalnych trzymających temperaturę torbach.

Co zrobić by jedzenie na wynos utrzymało świeżość?

Z dowozem można aktualnie zamawiać potrawy niemal z wszystkich kuchni świata. Ze względu na różnorodność, także sposoby ich przechowywania są różne. Inaczej to wygląda w przypadku zup, inaczej w przypadku różnego rodzaju fast-foodów, a jeszcze odmiennie jeśli mowa o obiadach. Właściciele restauracji wykazują się dużą kreatywnością w dostosowywaniu się do okoliczności. Najczęściej do pakowania żywności wykorzystuje się opakowania papierowe w różnych kształtach. Plastikowe opakowania aktualnie odchodzą do lamusa.

Dla większości osób oczywista jest wyższość, którą mają opakowania papierowe nad plastikowymi. Mowa przede wszystkim o ekologii.

Plastik rozkłada się powoli, negatywnie przy tymwpływając na środowisko naturalne. Co innego papier, który całkiem szybko się rozkłada. Zarówno plastik, jak i papier można poddawać recyclingowi, jednak w przypadku papieru jest to dużo bardziej efektywne i opłacalne rozwiązanie. Dlatego popularnym wyborem są opakowania papierowe – przyjazne dla klimatu oraz funkcjonalne.

Wybór papierowych pudełek na produkty gastronomiczne to nie tylko świadoma decyzja właścicieli knajp.

Jest to również w pewnym sensie nakaz. Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej przemysł gastronomiczny jest zobligowany do zrezygnowania z styropianowych opakowań, a także wszelkiego rodzaju słomek, kubków czy mieszadełek. W obliczu takich zmian legislacyjnych jedyną rozsądną alternatywą zostają opakowania papierowe. Oczywiście rynek jak zwykle stają na wysokości zadania oferując szeroki wybór opakowań o różnym(ch) możliwościach.

Opakowania papierowe – bezpieczne i ekologiczne jedzenie na wynos

Producenci opakowań papierowych starają się by ich wyroby spełniały odpowiednie normy jakościowe wyznaczone przez legislatorów. Jedną z takich norm jest FSC. Produkty, które uzyskują certfikat FSC są nie tylko proekologiczne. Jest to także dowód, że przy ich wytwarzaniu nie poniosły szkody żadne zwierzęta czy ludzie. Normy FSC mają na celu wspierać prowadzenie przez przedsiębiorstwa zrównoważonej aktywności. Współgrają one z nowymi wymogami UE.

Gospodarka to zespół naczyń powiązanych z sobą. W związku z tym, jest potrzeba na producentów opakowań papierowych. Lokale gastronomiczne i wytwórcy opakowań często zawiązują współpracę. Firmy produkujące opakowania papierowe bardzo sprawnie potrafią dopasowywać się do obyczajów rynków, jak i do prawnych niuansów.

Opakowania papierowe mają jeszcze jedną istotną cechę – z łatwością można wykonać na nich nadruk z znakiem firmowym knajpy. Dzięki temu wyglądają się ładnie dla oka.

Każdy z producentów opakowań musi też dbać o to by opakowania były bezpieczne i trwałe. Muszą się sprawdzać w warunkach transportu. Muszą również być stabilne i hermetycznie przechowywać zapakowaną w nich żywność.